فایل سرور یک نمونه سرور مرکزی در شبکهی کامپیوتری است که به کلاینتهای متصل امکان دسترسی به ظرفیتهای ذخیرهسازی سرور را میدهد. این اصطلاح شامل سخت افزار و نرم افزار مورد نیاز برای پیاده سازی چنین سروری می شود. تا زمانی که کاربران دسترسیهای مربوطه را دریافت کنند، کاربرانی که به file server دسترسی دارند، میتوانند فایلها و پوشهها را باز کنند، بخوانند، تغییر دهند و حذف کنند، و حتی فایلهای خود را در سرور بارگذاری کنند.
امکانات فایل سرور
با اتصال فایل سرورها به اینترنت و ایجاد تنظیمات مرتبط، کاربران نه تنها میتوانند از طریق شبکه محلی به فایلها دسترسی پیدا کنند، بلکه از دسترسی از راه دور نیز بهره مند می شوند. این امکان دسترسی به فایلها و ذخیره آنها در فایل سرور را حتی زمانی که کاربران در حال حرکت هستند، ممکن میسازد. همه سیستم عامل های مدرن مانند ویندوز، لینوکس یا macOS را می توان بر روی یک file server استفاده کرد. اگرچه دستگاه های موجود در شبکه باید با سیستم عامل سازگار باشند.
اما فایل سرورها تنها برای ذخیره سازی و مدیریت فایل استفاده نمی شوند. آنها اغلب به عنوان یک مخزن برای برنامه هایی که باید برای چندین شرکت کننده در شبکه قابل دسترسی باشند و به عنوان یک سرور پشتیبان نیز استفاده میشوند.
file server چگونه کار می کند؟
سخت افزار مناسب پایه و اساس یک فایل سرور قابل اعتماد است. مهمترین اجزای آن شامل هارد دیسک میشود که باید فضای کافی برای فایلها و برنامههای ضروری را فراهم کند. همچنین سیستمعامل مربوطه و نرمافزارهای مورد استفاده توسط کاربران را ارائه دهد. همچنین سرور نیاز به حافظه کافی و قدرت پردازش دارد تا دسترسی به فایلها و برنامهها را برای کاربران مختلف به سرعت و بدون اشتباه انجام دهد.
اینکه آیا نیازمندیهای سختافزاری میتواند توسط یک رایانه استاندارد برآورده شود یا به راهاندازی سرور خاصی نیاز است، در درجه اول به تعداد کاربران بستگی دارد.
در حالی که پروتکل SMB (Server Message Block) که توسط IBM توسعه یافته است، در شبکههای محلی با دستگاههای ویندوز و macOS استفاده میشود، کامپیوترهایی با سیستمهای مشابه Unix – مانند توزیعهای لینوکس – اصولاً با پروتکل NFS (Network File System) کار میکنند.
برای ترکیب هر دو نوع پروتکل در یک شبکه واحد، کلاینتها و فایل سرورهای فایل مبتنی بر یونیکس/لینوکس باید به نرمافزاری مجهز شوند که پروتکل SMB را در این سیستمها پیادهسازی میکند؛ به عنوان مثال مجموعه نرمافزار رایگان: Samba.
دسترسی به file server از طریق اینترنت معمولاً با استفاده از پروتکل FTP (File Transfer Protocol) یا نسخه رمزگذاری شده آن، SFTP (Secure FTP) انجام میشود. به علاوه، پروتکلهای رمزگذاری شده SCP (Secure Copy) و WebDAV مبتنی بر HTTP نیز استفاده میشوند.
بیشتر بخوانید: ۱۵ راهکار حیاتی برای تقویت امنیت ویندوز سرور
بررسی عملکرد و کاربردهای فایل سرور
عملکرد اصلی یک فایل سرور شامل امکان دسترسی چند کاربر به فایلهای ذخیره شده و فضای آزاد برای مخزن فایل میباشد. به همین دلیل، این سرورها بهعنوان یک مکان ذخیرهسازی مرکزی برای فایلهای داخلی شرکت، محبوبیت خاصی دارند. در بسیاری از موارد، شرکت ها (به ویژه در بخش open-source) از یک فایل سرور به عنوان سرور دانلود متصل به وب سایت خود استفاده می کنند. به این ترتیب، آنها به مشتریان یا بازدیدکنندگان وب سایت شان اجازه می دهند تا محتوای انتخابی مانند برنامه ها، درایورها، به روز رسانی ها، تصاویر یا ویدیوها را به راحتی دانلود کنند.
یکی دیگر از کاربردهای اصلی فایل سرورها، پشتیبان گیری از اطلاعات است. ذخیره این نسخه های پشتیبان بر روی یک فایل سرور، جایگزینی آسان و ارزان برای برنامه ریزی و پوشش نیازهای ذخیره سازی اضافی لازم برای هر کلاینت است.
این کار بسیار شبیه زمانی است که فایل سرورها برای میزبانی نرمافزارها و ارائه دسترسی به تمام کاربران مجاز استفاده میشوند: همانطور که از سیستمهای پایانه میزبان در گذشته استفاده میشد، توان محاسباتی و ظرفیت ذخیرهسازی به راحتی برون سپاری میشوند، به این معنی که دستگاههای سرویس گیرنده تنها باید وظایف ورود دیتا و نمایش آن را بر عهده بگیرند.
مزایای استفاده از file server چیست؟
برای بسیاری از شرکت ها، استفاده از فایل سرور به دلایل مختلفی می تواند ارزشمند باشد. اولین مزیت بدون شک، مربوط به مرکزیت است که اطمینان میدهد هر شرکت کننده مجاز در شبکه به فایلهای ذخیره شده دسترسی داشته باشد. این امکان، کار مشترک روی این فایلها را فراهم میکند. تداخلها بین نسخههای مختلف یک سند به طور عملی حذف میشوند، زیرا عملیاتهای خاصی مانند ویرایش یا حذف برای کاربران دیگر به محض باز کردن یک فایل مسدود میشوند.
اگر کاربران مجبور باشند فایل های مورد نظر را در سیستم خود به اشتراک بگذارند، یا آنها را با استفاده از رسانه های قابل جابجایی منتقل کنند، این امر به طور قابل توجهی زمان بر و دست و پا گیرتر خواهد بود – و به احتمال زیاد منجر به ایجاد نسخه های مختلف یک فایل می شود.
یکی دیگر از مزایای کلیدی استفاده از فایل سرورها این است که فشار بر منابع کلاینت را کاهش می دهد. به استثنای اسناد شخصی، تقریباً تمامی فایلهای کسبوکار و پشتیبانها میتوانند در فایل سرور ذخیره شوند ، بسته به اینکه شرکت چگونه میخواهد از مخزن فایل استفاده کند. با سازماندهی مناسب (شامل دایرکتوریها، پوشهها و غیره)، کاربران به طور خودکار دید بهتری از کل موجودی فایلها خواهند داشت.
اگر file server برای دسترسی از راه دور از طریق اینترنت پیکربندی شده باشد، فایل ها در حال حرکت نیز قابل دسترسی هستند – بسیار شبیه به یک سرویس ذخیره سازی آنلاین. اما برخلاف راه حل های ابری، شرکت کنترل فایل ها و امنیت آنها را همیشه حفظ می کند. این یک مزیت آشکار نسبت به راه حل های شخص ثالث است.
بیشتر بخوانید: ترمینال سرور چیست و چرا کسب و کارها به آن نیاز دارند؟
خلاصه ای از مزایای فایل سرور
- سازماندهی آسان کل موجودی فایل
- درجه وضوح بالا
- اشتراک گذاری راحت فایل
- همکاری بدون تداخل نسخه ها
- کاهش فشار روی کامپیوترهای مشتری (تقریباً ذخیرهسازی نامحدود ممکن است)
- دسترسی از راه دور از طریق WebDAV، (S)FTP یا SCP
- حفاظت از اطلاعات و امنیت
جمع بندی
آیا قبلاً از فایل سرور برای اشتراک گذاری یا دسترسی به فایل ها استفاده کرده اید؟ ما در این مقاله اهمیت و عملکرد file server را به روشی ساختاریافته برجسته کرده ایم. استفاده از فایل سرور در یک سازمان، انتقال و به اشتراک گذاری فایل را انعطاف پذیر و ساده می کند. بنابراین، استفاده از فایل سرور یک راه عالی برای افزایش کارایی کار در بین چندین کاربر در یک اکوسیستم ایمن است.
رفرنس ها:
- وب سایت ionos
*فهرست مطالب :
مقالات مرتبط
هیچ مقاله ی مرتبطی یافت نشد
بازتاب: 15 راهکار حیاتی برای تقویت امنیت ویندوز سرور
بازتاب: ترمینال سرور چیست و چرا کسب و کارها به آن نیاز دارند؟