SAN سوئیچ (storage area network switch) چیست؟
SAN سوئیچ (storage area network switch) دستگاهی است که سرورها و poolهای مشترک دستگاههای ذخیرهسازی را به هم متصل میکند و به ترافیک ذخیرهسازی متحرک اختصاص داده شده است.
سن سوئیچ ها به مدیران شبکه این امکان را می دهند که شبکه های ذخیره سازی پرسرعت و گسترده بسازند و هزاران سرور را که به اطلاعات مقیاس پتابایت دسترسی دارند، به هم متصل کنند. سازمانهایی که از SAN برای سیستم شبکه ذخیره سازی خود استفاده می کنند، از سوئیچ های SAN برای جداسازی فضای ذخیره سازی و میزبان ها استفاده می کنند تا امکان انتقال اطلاعات بین دستگاه های ذخیره سازی مختلف و سرورها را ممکن کنند. همچنین ممکن است مدیران شبکه از redundancy در هنگام رخ دادن path failure استفاده کنند.
به طور کلی، SAN سوئیچ جریان ترافیک بین سرورها و دستگاه های ذخیره سازی را مدیریت می کند، بسته های اطلاعات را بررسی کرده و آن ها را به مقصد مورد نظرشان هدایت می کند. با گذر زمان، SAN switch ها پیشرفت بیشتری کرده اند و ویژگی هایی مانند path redundancy ، تشخیص شبکه و خودکارسازی پهنای باند به آن ها افزوده شده است.
Fibre Channel در مقابل Ethernet
san سوئیچ ها به دو دسته اصلی Fibre Channel (FC) و Ethernet تقسیم می شوند. FC switch ها رایج تر بوده ، با فناوری FC سازگارند و به صورت ماژولار یا ثابت هستند. یک switch ماژولار به طور معمول یک FC switch کلاس Director گسترش پذیر است و تعداد پورت بالایی دارد. اما یک switch ثابت مدل پیکربندی ثابتی دارد که قابل گسترش نیست. FC switch های کلاس Director اغلب ویژگی هایی مانند رمزگذاری و zoning برای متعادل سازی دارند و کنترل دسترسی به اطلاعات را پشتیبانی می کنند.
با اینکه FC switch ها نوع رایج تری از SAN switch ها هستند، اما با گسترش ۱۰ Gigabit Ethernet (GbE)، SAN های مبتنی بر Ethernet به شدت در حال رشد هستند. به دلیل عدم نیاز به سخت افزار و مهارت های مدیریتی خاص، Ethernet switch ها و سایر تجهیزات Ethernet کم هزینه تر و راحت تر در نصب و نگهداری هستند. همچنین، پورت های ۱ GbE switch را می توان برای ارائه توان عملیاتی بالاتر جمع آوری و انعطاف پذیری بیشتری برای استقرار فراهم کرد.
شبکه های Ethernet همچنین از Internet Small Computer System Interface (iSCSI) ، یک پروتکل ذخیره سازی معمولی بر روی TCP/IP ، پشتیبانی می کنند. مقایسه های بین SAN FC و Ethernet SAN به طور معمول به Fibre Channel در مقابل iSCSI باز میگردد، زیرا این پروتکل بر روی یک شبکه اترنت پیاده سازی شده است.
“Fibre Channel” به دلیل عملکرد بهتر نسبت به “Ethernet” شهرت دارد. با این حال، در شبکه های اختصاصی، “Ethernet” هنوز با “Fibre Channel” رقابت می کند، خصوصا که ۲۵GbE، ۴۰GbE و ۱۰۰GbE درحال گسترش هستند. با این حال، “Fibre Channel” همچنان قابل اعتماد و ایمن در نظر گرفته می شود و قابلیت های مدیریتی پیشرفته تری نسبت به “Ethernet” فراهم می کند.
جهت مطالعه بیشتر در این زمینه می توانید به مقاله مقایسه سوئیچ Managed و Unmanaged مراجعه کنید.
SAN سوئیچ چگونه کار می کند؟
هر دو سوئیچ Ethernet و FC ، جریان ترافیک را مدیریت میکنند، اما فقط میتوانند تکنولوژیهای خاص خود را پشتیبانی کنند. به عنوان مثال، یک سوئیچ Ethernet، در مزایا و محدودیت های Ethernet خود سهیم است. این موضوع برای سوئیچ های FC نیز صادق می باشد. مثلا یک سوئیچ FC ممکن است از سرویس “Registered State Change Notification” استفاده کند که میزبان ها را در مورد تغییرات در fabric مطلع می کند. از آنجائیکه این سرویس مختص Fibre Channel است، فقط یک سوئیچ FC می تواند آن را پشتیبانی کند.
switch های مبتنی بر پروتکل یکسان نیز می توانند متفاوت باشند. آن ها ممکن است شامل تعدادی پورت متفاوت یا حداکثر سرعت پورت های متفاوت باشند. همچنین ممکن است ویژگی های مدیریتی و امنیتی متفاوتی را ارائه دهند، به طوری که برخی از این ویژگی ها به ساختارهای خاص سرور مرتبط هستند.
سوئیچ های Ethernet ویژگی های متنوعی را ارائه می دهند. برای نمونه، “Dell EMC” یک سوئیچ اترنت stackable ارائه می دهد که شامل ۳۲ پورت با سرعت اتصال ۱۰۰GbE است. مانند بسیاری از سوئیچ های Ethernet، سوئیچ Dell EMC از “iSCSI deployments” پشتیبانی می کند، از جمله “data center bridging” که “converged lossless” را فراهم می کند. سوئیچ همچنین قابلیت های “mirroring” پیشرفته، “switching abstraction” مبتنی بر استاندارد و “Integrated Routing and Bridging” را در حالت همسان یا ناهمسان فراهم می کند.
هر دو سوئیچ و همچنین سایر سوئیچ های دیتاسنتر چندین ویژگی اضافی را نیز ارائه می دهند. به عنوان مثال، بسیاری از آنها دارای منابع تغذیه اضافی با حداقل یک منبع تغذیه hot-swappable هستند. آنها همچنین ممکن است ویژگی های کیفیت خدمات (QoS)، پورت های مدیریتی ، ابزارهای مدیریت و نظارت و همچنین قابلیت های مختلف پیکربندی سوئیچ را ارائه دهند. علاوه بر این، سوئیچ های SAN معمولاً با استانداردهای صنعتی مانند پروتکل زمان شبکه ساده یا پروتکل مدیریت شبکه ساده (SNMP) مطابقت دارند.
در حالی که SAN ها فضای ذخیره سازی با کارایی بالا را ارائه می دهند، اما همچنان در برابر نفوذ به اطلاعات و سایر تهدیدات آسیب پذیر هستند مگر اینکه به درستی ایمن شوند.
سن سوئیچ در مقابل سوئیچ LAN
یکی از دسته بندی های رایج سوئیچ، سوئیچ LAN است که معمولاً بر اساس فناوری اترنت طراحی می شود. اترنت با ارائه یک استاندارد مشترک، توصیف می کند که چگونه دستگاه های شبکه باید اطلاعات را فرمت بندی کنند و آن ها را انتقال دهند تا دیگر دستگاه های تحت شبکه بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.اصطلاحات LAN و Ethernet معمولا به جای یکدیگر به کار می روند، همانطور که اصطلاحات سوئیچ LAN و سوئیچ اترنت نیز به همین شکل استفاده می شوند.
یک شبکه LAN مانند SAN است و هر دو مسیر ارتباطی اطلاعات را فراهم می کنند. با این حال، یک LAN می تواند برای اتصال سرورهای فایل، چاپگرها، storage arrays ، رایانه های رومیزی و دستگاه های شبکه دیگر استفاده شود. این بدان معناست که یک سوئیچ LAN می تواند ترافیک را بین انواعی از نقاط پایانی (endpoints) هدایت کند.
در حالت ایده آل، سوئیچ SAN فقط به ترافیک ذخیره سازی اختصاص داده می شود (چه بر اساس فناوری اترنت باشد چه Fibre Channel) و برای آن هدف خاص بهینه شده باشد. به همین ترتیب، در حالی که سوئیچ های SAN در یک fabric topology متصل هستند، سوئیچ های LAN از توپولوژی bus یا star استفاده می کنند.
حتی اگر سوئیچ های اترنت و Fibre Channel بر پایه فابریکهای مختلف ساخته شده باشند، همچنان اصل مشترکی دارند: اتصال ایمن و کارآمد سرورها و حافظه های مشترک. سوئیچ های SAN انتقال اطلاعات بین دستگاه های ذخیره سازی مختلف و سرورها در یک SAN را سریع و دسترسی پذیر می کنند.
جمع بندی مبحث بررسی تفاوت های san سوئیچ و سوئیچ LAN
به طور خلاصه، هر دو سوئیچ LAN و san سوئیچ می توانند مسیر ارتباطی برای انتقال اطلاعات و ذخیره سازی فراهم کنند. با این حال، سوئیچ LAN بر اساس IP Ethernet و سوئیچ SAN بر اساس پروتکل Fiber Channel است. در هنگام ارزیابی سوئیچ LAN یا SAN خود، باید الزامات عملکرد، پروتکلهای پشتیبانی شده و سرعت رابط را در نظر بگیرید. اگر هنوز هم در انتخاب سوئیچ مناسب برای LAN یا SAN خود مردد هستید، می توانید از متخصصان ما در این زمینه کمک بگیرید.
رفرنس ها:
- وب سایت techtarget
بازتاب: مقایسه سوئیچ Managed و Unmanaged : کدام مدل مناسب سازمان شماست؟